Σκάνδαλο μεγάλου βεληνεκούς στη ΔΕΘ

Σκάνδαλο μεγάλου βεληνεκούς στη ΔΕΘ

Αρ. Πρωτ. 16132/11.05.2011

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

 

Ένα κύκλωμα που λυμαίνεται τη ΔΕΘ και τις θυγατρικές της Εταιρείες έχει στηθεί εντός της Έκθεσης, με προεξάρχοντα μέλη της διοίκησης. Συγκεκριμένα, η ιστορία ξεκινά αρχές του καλοκαιριού του 2010, οπότε και αρχίζει η συζήτηση μεταξύ ΔΕΘ και Υπουργείου Πολιτισμού, για τη δυνατότητα αξιοποίησης του πρώην εκθεσιακού χώρου του αεροδρομίου του Ελληνικού από τη ΔΕΘ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων της ΔΕΘ και της ΕΤΑ, στην οποία η ΕΤΑ φαίνεται πρόθυμη να παραχωρήσει τη χρήση το εκθεσιακού χώρου στη ΔΕΘ. Μετά από αυτές τις συναντήσεις, ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Κωνσταντίνου και συγκεκριμένος υπάλληλος της ΔΕΘ, ο κ. Ευρυγένης, ξεκινούν κύκλο συναντήσεων με την εταιρεία, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκουν οι λυόμενες κατασκευές, μέσα στις οποίες γίνονταν οι εκθέσεις του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Αμέσως μετά συγκαλείται το Δ.Σ. της Interexpo, εταιρείας θυγατρικής της ΔΕΘ, στην οποία συμμετέχει κατά 60% η ΔΕΘ, κατά 20% η εταιρεία Interform και κατά 20% άλλος ιδιώτης. Σημειωτέον, ότι Διευθύνων Σύμβουλος της εν λόγω εταιρείας είναι ένας εκ των μεγαλομετόχων της Εταιρείας Interform, που δραστηριοποιείται σε διεξαγωγή εκθέσεων και παρουσιάσεων. Το τίμημα εξαγοράς των κατασκευών ορίστηκε σε 1,5 εκατ. ευρώ. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ μετά από μια αιφνιδιαστική ενέργεια καταργεί τη νομική σύμβουλο, που υποστηρίζει την Interexpo και τοποθετεί φιλικό του πρόσωπο να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση και μάλιστα πρώην υποψήφιο σύμβουλο στο συνδυασμό του για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κωνσταντίνου ισχυρίζεται, ότι δεν απαιτείται διενέργεια διαγωνισμού για την αγορά των κατασκευών και επειδή η Interexpo δεν διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια για την συγκεκριμένη αγορά, πρότεινε η αγορά να γίνει στο όνομα της Interexpo και η ΔΕΘ να αναλάβει ως εγγυητής. Με αυτό τον τρόπο για μια αγορά, την οποία θα επιβαρυνόταν εξ ολοκλήρου η ΔΕΘ, το 40% θα πήγαινε μέσω της Interexpo στην ιδιοκτησία των ιδιωτών και η διαχείριση θα περνούσε στην Interform, ο εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interexpo. Σε αυτό το σημείο οι αντιδράσεις από το εσωτερικό της ΔΕΘ οδήγησαν στην απόρριψη της πρότασης αυτής και έτσι αποφασίσθηκε τελικά ότι το θέμα της αγοράς  θα πήγαινε στη ΔΕΘ.

Οι εκτιμητές όρισαν την αξία των κατασκευών σε 2 εκατ. ευρώ και εντός ολίγων ημερών επανεμφανίζεται ο υπάλληλος της ΔΕΘ κ. Ευρυγένης, ανακοινώνοντας, ότι η εταιρεία ζητά για την πώληση 1,8 εκατ. ευρώ. Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΘ το Νοέμβριο του 2010 αποφασίστηκε η αγορά αυτή με το ποσό των 1,68 εκατ. ευρώ. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ μάλιστα, πίεζε ιδιαίτερα για την υπογραφή του συμφωνητικού, επικαλούμενος μάλιστα την έγκρισή του από πολιτικούς παράγοντες. Το συμφωνητικό δεν υπογράφηκε και η πρώτη εξώδικη κλήση έρχεται από το Metropolitan Expo. Όταν ζητήθηκε το θέμα της αγοράς να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να αποφανθεί για τη νομιμότητά του, ο κ. Κωνσταντίνου ζήτησε τον καταμερισμό των ποσών, που θα καταβάλλονταν στον ιδιώτη, για να μην περάσει το θέμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όμως, το Δ.Σ. της ΔΕΘ αρνήθηκε και ο κ. Κωνσταντίνου προσέφυγε σε απειλές εναντίον του νομικού συμβούλου.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Πρόεδρος της ΔΕΘ και ο « στενός συνεργάτης του» κ. Ευρυγένης, συγκαλούν σύσκεψη στην Αθήνα, όπου πλέον φαίνεται η απροθυμία της ΚΕΔ να υπογράψει. Η επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη οδηγεί σε απόλυση του νομικού συμβούλου και πρόσληψη νέου μέσω διαγωνισμού, αφήνοντας τη ΔΕΘ χωρίς νομική υποστήριξη. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια, ο κ. Κωνσταντίνου καλεί, μετά από παρότρυνση του κ.Ευρυγένη, το προσωπικό της ΔΕΘ για να τους εξηγήσει την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης αγοράς, τονίζοντας το δήθεν όραμά του για επέκταση της δραστηριότητας της ΔΕΘ στην Αθήνα.

Σημειωτέον, ότι ο κ. Ευρυγένης μετά τον διαχωρισμό της ΔΕΘ και τη HELEXPO σε δυο εταιρείες το 1999, ήταν ανάμεσα σε όσους μετατάχθηκαν και με ΦΕΚ έχει τοποθετηθεί ως υπάλληλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως, με αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις και αναβολές κατάφερε επί 10 χρόνια να είναι ο μοναδικός μεταταχθείς υπάλληλος που παρέμεινε στη ΔΕΘ. Γιατί άραγε; Εδώ ενεπλάκη και ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος για να διατηρήσει πλάι του τον στενό του συνεργάτη στο κύκλωμα  που εγκατέστησε στη ΔΕΘ, επισκέφθηκε αυτοπροσώπως, παρανόμως, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΘ ως όφειλε, τη δικαστικό που χειριζόταν την υπόθεση Ευρυγένη, ζητώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονικά αναβολή της υπόθεσης.

Η περίεργη σχέση Κωνσταντίνου-Ευρυγένη έχει συνέχεια, καθώς ο κ. Κωνσταντίνου ζήτησε από τον κ. Ευρυγένη για λογαριασμό της Interexpo τη διοργάνωση της έκθεσης «Leonardo Da Vinci» στη Θεσσαλονίκη, όπου και πάλι υπήρξε αντίδραση του Δ.Σ. της ΔΕΘ, διότι οι όροι ήταν ασύμφοροι. Τότε τη διοργάνωση ανέλαβε η Interform. Μάλιστα χωρίς να υπάρχει επίσημη σχέση μεταξύ Interexpo και Interform για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η Interform άρχισε να εκδίδει τιμολόγια προς την Interexpo και να δημιουργεί έναν «περίεργο» κύκλο μεταφοράς ποσών σε βάρος της Interexpo.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Interform, βρίσκεται η κα. Θεοδώρα Τσιόγκα με 23.200 μετοχές, η οποία τυχαίνει (!) να είναι η νυν σύζυγος του κ. Ευρυγένη. Με άλλα λόγια ο κ. Ευρυγένης, στενότατος συνεργάτης του κ. Κωνσταντίνου, είναι διευθυντής της Interexpo και ο κ. Κωνσταντίνου Πρόεδρος της Interexpo. Δηλαδή ένας υπάλληλος στη θυγατρική της ΔΕΘ, έχει τη σύζυγό του  μέτοχο σε ιδιωτική εταιρεία που λυμαίνεται την Interexpo, όπου  ο κ. Κωνσταντίνου  είναι Πρόεδρος  της, στήνοντας ένα πρωτοφανές κύκλωμα, που διαπράττει σωρεία σκανδάλων ζημιώνοντας τη ΔΕΘ.   

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 -          Είναι σε γνώση του αρμόδιου Υπουργείου το κύκλωμα που λυμαίνεται τη ΔΕΘ και το συγκεκριμένο σκάνδαλο;

 -          Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να πραγματοποιήσει έρευνα για τα καταγγελλόμενα περιστατικά, που φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί από τον  αποπεμφθέντα  Πρόεδρο της ΔΕΘ από τη θέση του, καθώς επίσης να εξετάσει αν έχει πιθανόν με ενέργειες ή παραλείψεις του ζημιώσει την Εταιρεία και να λογοδοτήσει αν εξακριβωθούν τα καταγγελλόμενα στη δικαιοσύνη;

 -          Προτίθεται να προχωρήσει η μετάταξη του κ. Ευρυγένη από τη ΔΕΘ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεδομένου, ότι ο ίδιος αποτελεί μέρος του προβλήματος και επί 10 συναπτά έτη συνεχώς με διάφορους τρόπους αναβάλλει τη μετάταξή του;

 -          Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να ζητήσει αναλυτικές  εξηγήσεις και να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία του συγκεκριμένου σκανδάλου; Προτίθεται ακόμη να παραπέμψει το όλο θέμα στη δικαιοσύνη και στις αρμόδιες  ελεγκτικές φορολογικές υπηρεσίες ( ΣΔΟΕ ) για περαιτέρω έρευνα;